Lagardeová podporuje zaradenie jüanu do koša svetových rezervných mien

15.11.2015 Celý región

Washington 14. novembra (TASR) - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová podporuje zaradenie čínskej meny jüan do koša svetových rezervných mien. Informovala o tom agentúra AP.

Lagardeová tak podporila stanovisko odborníkov MMF, podľa ktorých jüan spĺňa kritériá pre zaradenie do exkluzívneho koša svetových mien. Momentálne sú v tomto koši americký dolár, euro, britská libra a japonský jen. MMF z nich vytvorilo umelú rezervnú menu, tzv. zvláštne práva čerpania (SDR).

Avšak na rozdiel od týchto mien, ktoré sú voľne obchodovateľné, čínska vláda stále kontroluje kurz jüanu. Začiatkom novembra ale Peking oznámil, že do roku 2020 uvoľní kontrolu nad jüanom a umožní voľné obchodovanie so svojou menou. To by mohlo priniesť aj zmiernenie napätia medzi USA a Čínou.

Čína sa už dlhšie snaží o zaradenie svojej meny do tohto koša. Členstvo v "exkluzívnom klube" totiž považuje za jasný dôkaz svojej sily v rámci globálnej ekonomiky. Okrem toho Peking verí, že mu pomôže zvýšiť dôveru investorov v čínske finančné trhy a povzbudí zahraničné spoločnosti, aby emitovali svoje dlhopisy v čínskej mene.

Predstavenstvo MMF bude hlasovať o tom, či odporučí zaradenie čínskej meny do SDR, koncom mesiaca, 30. novembra.
 

Vyberte región